Po raz kolejny zgromadziliśmy ponad 15 producentów wyrobów regionalnych, którzy swoje produkty - zdrowe i wyjątkowo smaczne - zaoferują szerszej publiczności. Dodatkowo festiwal to 3 dni pokazów kulinarnych - regionalnych i międzynarodowych. W tym roku pokażemy m.in. kuchnię gruzińską.

Występy kulinarne:

Piątek
12:00 Julka Cymbaluk - MasterChef Junior
13:00 Janina Górnicka - kuchnia wielopokoleniowa
14:00 Janina Górnicka "Babcia Jasia" i Jula Cymbaluk - kuchnia wielopokoleniowa
15:00 Krzysztof Szewczyk - kuchnia fusion

Sobota
12:00 U Gruzina - tradycyjna kuchnia gruzińska
13:00 Justyna Pilichowska - ciasta
14:00 Justyna Pilichowska i Jula Cymbaluk - tort z okazji 10-lecie Targów
15:00 Wiesław Wróblewski - kuchnia bałkańska

Niedziela
12:00 Arkadiusz Dziakowski - kiszonki i fermentacje
13:30 Katarzyna Gubała - kuchnia wegańska -Warzywa górą!
14:30 Wiesław Wróblewski - kuchnia bałkańska

Wśród produktów regionalnych m.in.

produkty:

alkohol, dżemy i rękodzieło z Armenii, piwo rzemieślnicze, naturalnie tłoczony olej rzepakowy, sery z podhala, miody, soki, konfitury domowe, sękacze, przyprawy, herbaty naturalne, naturalne pieczywo, oleje, wędliny, warzywa, wędliny, miody, oleje, kiszone warzywa, piwo rzemieślnicze, pierogi, żurek, sernik, wyciskarki soków, napoje roślinne, kuchnia ukraińska, naleśniki, smażony pieróg z nadzieniem

Julka Cymbaluk

Poza gotowaniem Cymbaluk kocha skoki na trampolinie. Z sukcesami bierze udział w zawodach i turniejach. Zdobyła srebro na olimpiadzie młodzieżowej i była I w mistrzostwach Dolnego Śląska w skokach synchronicznych; co roku odnosi jakiś sukces. Ma pasję do sportu. Biegła w Biegu Solidarności. I skoki, i gotowanie to pasje jeszcze z przedszkola.

Julia uczy się obecnie w Szermierczej Sportowej Szkole Podstawowej nr 85 i trenuje w Akro Smyku skoki na trampolinie.

 

Jasia

Pierwszy dzień - piątek -  to dzień pokoleń
Seniorka Masterchef Nasza kochana Jasia przez 35 lat była pielęgniarką. Jej mąż był zawodowym strażakiem. Ma dwójkę dorosłych dzieci i troje wnuków. Po przejściu na emeryturę otworzyła z mężem gospodarstwo agroturystyczne w Radkowie w Kotlinie Kłodzkiej. Jest pasjonatką gotowania, wygrała kilka konkursów kulinarnych w swoim regionie m.in. uznanie zdobył jej przepis na pstrąga i dżem z jeżyn leśnych. Robi też swoje domowe nalewki. Jasia nigdy nie oglądała MasterChefa, o to, aby wzięła udział w castingu poprosił ją wójt.

Justyna Pilichowska

Pasjonuje się kuchnią, najbardziej kocham robić desery. Bawię się kuchnią i sprawia mi to wielką frajdę.
Uczestniczka MasterChefa przygotuje tort z okazji 10 rocznicy MTT.

Kuchnia Gruzińska

Jest takie miejsce, które w swej oryginalności i smakach jest bliskie memu sercu, a zwłaszcza mojemu podniebieniu. Tym unikatowym miejscem na mapie Wrocławia jest restauracja „U Gruzina”. Mamy tutaj do czynienia moim zdaniem z jedną z najlepszych kuchni na świecie.
Różnorodność przypraw, prostota wykonania, obfitość płodów rolnych powoduje, że kuchnia gruzińska bogactwem potraw stoi. Unikatowy smak to baranina, bakłażany, oryginalne i nietuzinkowe sery, arbuzy, melony, winogrona, granaty, orzechy włoskie, czosnek, fasola, a przede wszystkim zioła, które nadają tej kuchni tak zróżnicowanego smaku. Gruzińskie lemoniady z brzoskwini, rozmarynu, soki z granatu i rokitnika pieszczą nasze zmysły i zachęcają do dalszej kulinarnej uczty.

To właśnie jest to miejsce, gdzie można zjeść prawdziwe gruzińskie potrawy.
Stworzone prze dwóch rdzennych Gruzinów (Giorgi i Lasha) i Polaka zafascynowanym Gruzją (Rafała): „Dbamy o to, aby nasze jedzenie smakowało jak w Gruzji, używamy gruzińskich przypraw, sprowadzamy prawdziwe gruzińskie sosy, lemoniady i soki”.

Bałkańskie Smaki i nie tylko - Bacówka u Wiecha

Gotowanie, szukanie nowych smaków, poznawanie kuchni świata towarzyszy Wiesławowi Wróblewskiemu od wielu lat. Swoją pasją lubi dzielić się z innymi, jest organizatorem wielu wydarzeń kulinarnych między innymi: Festiwalu Zbójnickie Jadło o „Złotą Parzenicę”, Festiwalu Beskidzkich Kociołków organizowanych od ośmiu lat w trzech krajach, w Polsce, Czechach i na Słowacji, od wielu lat reprezentuje Polskę na Festiwalu Żućenicy w Tivacie w Czarnogórze. Ponadto przez dwa lata uczestniczył w kręceniu, przez telewizję węgierską, programu kulinarnego „Wędrówka Smaków”, który obejmował kuchnię Czarnogóry, Węgier i Polski.

 

 

Wiesław Wróblewski

mistrz kulinarny, organizator wydarzeń kulinarnych

w Polsce i zagranicą

Członek Euro-Toques Polska

Członek Polskiej Ekologii

Kolio Hristov Tzanev

handlowiec, propagator kuchni bułgarskiej

w Polsce

Katarzyna Gubała

Propagatorka zdrowego żywienia, autorka książek, m.in. „Warzywa górą! Od korzeni po liście”. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Z niezwykłą energią urzeczywistnia marzenia o tym, by wege dania gościły w polskich domach i restauracjach. Koordynatorka ogólnopolskiej kampanii fundacji Viva „Zostań wege na 30 dni”. Szkoli obsługę lokali gastronomicznych, doradza układać roślinne menu szefom kuchni. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label – szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali. Jako diet coach pomaga tworzyć roślinne przepisy m.in. na Thermomix. Wieloletnia redaktor naczelna magazynu „Slowly Veggie” z wegetariańską i wegańską kuchnią oraz „Wege przewodnika”. Gotuje zarówno w domu, jak i podczas kulinarnych warsztatów. Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Bomba pozytywnej energii.

Międzynarodowe Targi Turystyki i czasu wolnego | Wrocław
Assign a menu in the Right Menu options.